top of page

Spons-Bob

Projectgroep 74 - Knutselclub

Welkom op onze website!

Ons team heeft na ongeveer zes weken hard werken de volledige opdracht voltooid. De grijper die we gemaakt hebben werkt altijd en is accuraat. Maar wat vooral speciaal is aan onze grijper is het mechaniek van de grijper zelf. Graag willen we u meer vertellen over hoe we het uiteindelijk gemaakt hebben. En u natuurlijk overtuigen, waarom onze grijper de beste is!

•    De dimensies van de grijper zijn allemaal goed doorgerekend
•    De grijper is erg stevig door de robuuste constructie
•    Bij elke poging werkt de grijper zoals hij hoort te werken
•    Het opzetten van de grijper in de juiste opstelling is erg makkelijk
•    Het ontwerp is orgineel

inleiding
Ontwerp
Evaluatie

Evaluatie

Als je wel eens zelf hebt geprobeerd iets te klussen dan weet je het al, je loopt altijd wel ergens tegenaan. Zo ook bij ons project. Van hele kleine dingen zoals de bemating in Solidworks, waar we een half uur mee bezig waren, om daarna erachter te komen dat het ook in twee keer klikken kon. Tot de grotere zaken, zoals een verkeerde berekening van de grijper of het over het hoofd zien van een cruciaal element.

 

Het is natuurlijk lastig om een concept in je hoofd te visualiseren tot een 3D-ontwerp en dan gaan er nog wel eens wat dingen mis. Zo hadden we de uitslag van de grijper verkeerd berekend, waardoor het verschil opeens 6 cm was in plaats van de berekende 10 cm. Gelukkig hebben we dit op kunnen oplossen door de uitslag van de actuator in te korten met een pvc-buis.

 

Ook waren we bijvoorbeeld helemaal vergeten de hoogte van het bord waaraan de grijper is gemonteerd mee te nemen in onze berekeningen. Hierdoor kwam het bedachte bevestigingspunt 10 cm boven het bord uit! Gelukkig konden we dit snel oplossen door met een plank het bord iets te verlengen.

 

Verder moesten we het bord iets scheef zetten om er voor te zorgen dat de appel nagenoeg (met een afwijking van ongeveer 5 mm) op de roos kwam. Dit minpunt werd veroorzaakt door de afwijkende maat van de t-links, waardoor de hoek van de draaiing anders was dan in de berekening. Deze afwijking kunnen we terugdringen door de t-links verder op de actuatoren te draaien of door de ingaande slag van de actuator te verkorten.

 

Tijdens het testen van de grijper hebben we getest met een maat appel. Deze appel had een doorsnede van 72 mm en de grijper kon deze appel goed vasthouden. Echter een kleinere maat appel van ongeveer 60 mm viel uit de grijper, terwijl de grijper dit volgens de eisen wel zou moeten kunnen pakken. Dit probleem kunnen we echter gemakkelijk oplossen door de sponsen iets dikker te maken.

 

Daarnaast hebben wij lang vastgehouden aan de grijper met elastiekjes, maar deze elastiekjes bleken uiteindelijk niet goed te werken. De spanning op onze grijper was te groot en de elastiekjes zorgden ervoor dat de opening voor de appel te klein was. Daarom hebben wij uiteindelijk gekozen voor het principe met de sponsen.

 

Het laatste punt is de meting van de gaten van de hoekankers. Deze bleken een afwijking van 1 mm te hebben, waardoor we de gaten verkeerd gelaserprint hadden. De gaten van de hoekankers hebben we dus een klein beetje moeten bijvijlen.

​

Al met al is het project dus niet geheel vlekkeloos verlopen, maar doordat we tegen deze problemen zijn aangelopen, hebben we achteraf gezien juist veel geleerd. In dit project hebben we namelijk gemerkt dat goed uitwerken van je idee erg belangrijk is. Doordat wij deze grijper redelijk goed hebben uitgedacht en berekend, heeft het er voor gezorgd dat we het hele proces redelijk relaxt doorlopen hebben. We zijn namelijk geen grote fouten tegengekomen.

Evaluatie Eisen

Slot

Dit zijn wij

De mannen die deze grijper gerealiseerd hebben. 

(van links naar rechts, boven naar beneden)
 

  • Dennis Doha

  • Dieuwer Keunen

  • Jesse Niers

  • Bas Mulder

  • Noah Elfvering

  • Lloyd Vissers

  • Jan van Meerten

bottom of page