top of page

Analyseren

OPdracht uitleggen

De opdracht was om met je projectgroep een mechanisme te ontwerpen, dat een appel kan oppakken en op een naastgelegen hoger plateau kan plaatsen. Het systeem wordt aangedreven door drie pneumatische actuatoren. De plateau’s worden gescheiden door een tussenwand, hier moest de appel overheen of langs. Ook werden er nog de volgende eisen gesteld:

  • In de beginstand ligt de appel in het midden van het lage plateau (130 mm van de wand)

  • Het systeem mag de appel niet beschadigen.

  • In de begin en eindstand mag geen enkel deel van het mechanisme zich boven het plateau bevinden waar de appel op dat moment ligt.

  • Het mechanisme mag geen onveilige situaties creëren.

​

Met deze opdracht en eisen zijn we enthousiast aan de slag gegaan.

Programma van eisen en wensen

Eis 3: Door het mechanisme aan het geleverde frame te monteren, zijn we er zeker van dat onze constructie stabiel zal zijn.

 

Eis 5: Bepaalde onderdelen zullen van te voren aan elkaar worden gezet in groepen. Wanneer de complete constructie gemonteerd moet worden hoeven we slechts deze groepen nog aan elkaar te zetten.

 

Eis 7: De grijper die we hebben ontworpen is erg ruim en past om “elke” appel heen. Hiertussen maken we sponsen die ervoor zorgen dat de appel kan worden opgepakt. Door het zachte materiaal zal de appel niet beschadigen

​

Eis 10: Ons mechanisme is grotendeels uit perspex gemaakt. De onderdelen die we hebben ontworpen zijn maximaal 43 centimeter groot en het ontwerp bestaat uit vele onderdelen die uit elkaar gehaald kunnen worden. Hierdoor is het mechanisme goed vervoerbaar.

Ons ontwerp moet voldoen aan eisen en wensen zoals opgesteld in het Programma van Eisen en Wensen. Tijdens het ontwerpproces hebben we een aantal wensen opgesteld die we willen gebruiken om ons ontwerp zo optimaal mogelijk te maken.

​

De eerste wens is om het ontwerp zo compact mogelijk te maken. Voor ons ontwerp hebben we een beperkte hoeveelheid materiaal gekregen en wij willen graag niet teveel extra materiaal aanschaffen, omdat dit in onze ogen niet nodig hoeft te zijn. Daarnaast is een compacte arm en grijper stabieler en deze zal niet het probleem hebben dat de actuatoren niet over genoeg kracht beschikken om te bewegen. Om deze wens te realiseren maken wij mede gebruik van de meetresultaten uit het meetpracticum

​

Onze tweede wens is een goede afwerking van de materialen. Dit houdt in dat we bij het lasersnijden de onderdelen al hebben afgerond en ervoor hebben gezorgd dat er geen rechte hoeken zijn in ons ontwerp. Daarnaast moet het gekochte schroefdraad en de hoekankers goed worden afgewerkt. Zo zou ook de ophanging van de actuatoren zo goed mogelijk afgewerkt worden zodat het opbouwen van de grijper sneller gaat.

​

De derde wens is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit is immers in de toekomst ook het doel bij projecten in het bedrijfsleven. 

​

Vervolgens hebben wij de wens om het ontwerp zo simpel mogelijk te maken. Door het ontwerp niet te complex te maken zorgen we ervoor dat we het overzicht kunnen behouden en we niet tegen problemen aanlopen die we niet kunnen oplossen, zoals fouten in het lasersnijbestand. Het is echter niet zo dat het ontwerp te simpel moet worden dat andere eisen niet behaald worden.

​

Daarnaast hebben we de wens om het ontwerp zo veilig te maken, dit doen we door de luchtdruk te verlagen. Hierdoor zal de grijper niet meer in staat zijn om grote verwondingen aan te richten. Om ook de kans op kleine verwondingen te verkleinen zullen we alle hoekjes op het ontwerp goed afvijlen en de grijper op een veilige manier bedienen.

​

Ten slotte hebben we de wens om een zo groot mogelijk bereik van appels aan te kunnen. We hebben een eis dat appels tussen de 50 mm en de 100 mm moeten worden opgepakt door de grijper. Maar we willen dit bereik uitbreiden naar een zo groot mogelijk bereik zodat we zelfs de extreemste appels kunnen optillen.

bottom of page